Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Δωρεά Ωαρίων

 
Δωρεά Ωαρίων
Μαιευτήρας - Χειρούργος - Γυναικολόγος Χανιά Κρήτης
Μερικές φορές [λόγω ηλικίας, κληρονομικών ασθενειών, προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων κ.λ.π....] οι ωοθήκες χάνουν την ικανότητα τους να παράγουν τα απαραίτητα ωοκύτταρα για τη σύλληψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόγραμμα της δωρεάς ωαρίων, σύμφωνα με τις συστάσεις της σχετικής νομοθεσίας, μπορεί να παρακάμψει το πρόβλημα.
 
Η δωρεά είναι μια ανώνυμη διαδικασία στην οποία η δότρια παρέχει τα ωοκύτταρα στο ζευγάρι που τα χρειάζεται. Μετά από μια διαδικασία IVF, τα έμβρυα που δημιουργούνται μεταφέρονται στη λήπτρια που θα αναπτύξει ενδεχομένως μια κύηση.
 
Μετά από τον τοκετό, το νεογέννητο καταχωρείται ως παιδί του ζεύγους όπως και σε οποιαδήποτε άλλη γέννηση. Το ποσοστό επιτυχίας ανά κύκλο είναι περίπου 50%. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί να μην παράγει κανένα μέλος του ζεύγους αναπαραγωγικά κύτταρα [ωάρια και σπερματοζωάρια] κατάλληλα για γονιμοποίηση, οπότε και τους συστήνεται η δωρεά εμβρύων. Αυτά μπορεί να προέλθουν από γονιμοποίηση ωαρίων δότριας με σπέρμα δότη ή από δωρεές που γίνονται από άλλα ζευγάρια που στο παρελθόν έχουν υποβληθεί σε IVF και έχουν αποφασίσει να δώσουν μέρος των αποκτηθέντων εμβρύων.

ΔΩΡΕΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
 
Με την εξειδικευμένη μέθοδο της Κρυοσυντήρησης, γίνεται η κρυογόνος αποθήκευση του σπέρματος για μελλοντική χρήση στην αναπαραγωγική ιατρική.

ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ
 
Η δωρεά ωαρίων (αυγών) είναι η διαδικασία με την οποία μια γυναίκα παρέχει ένα ή περισσότερα αυγά για τους σκοπούς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Για τις διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η δωρεά ωαρίων περιλαμβάνει τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αφού τα αυγά γονιμοποιούνται στο εργαστήριο. Με την λήξη της διαδικασία της ωοληψίας, ο ρόλος της δότριας αυγών έχει τελειώσει.
 
Η δωρεά ωαρίων προσφέρει την ευκαιρία της σύλληψης για τις γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν διότι δεν έχει τα αυγά που μπορούν να δημιουργήσουν μια βιώσιμη εγκυμοσύνη. Η κατάσταση αυτή είναι συχνή, και ο πιο σύνηθες λόγος είναι η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία. Άλλες συχνές ενδείξεις περιλαμβάνουν την πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης που μπορεί να συμβεί στις γυναίκες από τα 20 τους και μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα να αναζητήσει αυγά από δότρια για να δημιουργήσει την οικογένειά της. Ορισμένες γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς ωοθήκες ή άλλα αναπαραγωγικά όργανα ή τα αναπαραγωγικά όργανα τους έχουν υποστεί ζημία που οφείλεται σε ασθένειες ή καταστάσεις που απαιτήθηκε να τους έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά. Μια άλλη ένδειξη είναι μια γενετική διαταραχή από την πλευρά της γυναίκας που μπορεί να παρακαμφθεί με τη δωρεά αυγών. Πολλές γυναίκες δεν έχουν κανένα από αυτά τα προβλήματα, αλλά εξακολουθούν να είναι ανεπιτυχείς χρησιμοποιώντας τα δικά τους ωάρια .
 
Στο Μεσογειακό Κέντρο όταν ένας ασθενής / ζευγάρι ζητήσει δωρεά ωαρίων θα έρθουν αρχικά για επίσκεψη με το γιατρό και θα περάσουν στη συνέχεια από μία φυσική εξέταση, ένα υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος.
 
Ποιόν αφορά το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων;
Θα έπρεπε να σκεφτείτε το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην παραγωγή ωαρίων, εάν είστε φορέας γενετικής διαταραχής, ή εάν είχατε φτωχή απόκριση σε προηγούμενη ωοθηκική πρόκληση. Προηγηθείσα χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση στις ωοθήκες, πρόωρη εμμηνόπαυση και απουσία ωοθηκών από τη γέννηση είναι μερικοί από τους συνήθης λόγους για τους οποίους οι ωοθήκες είναι απούσες ή δεν λειτουργούν σωστά. Για να γίνεται λήπτρια ωαρίων δότριας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε φυσιολογική μήτρα.
 
Πώς επιλέγουμε τις δότριες ωαρίων;
Οι δότριες ωαρίων είναι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 21 και 30 ετών, που έχουν υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλή υγεία τους, η αναπαραγωγική τους ικανότητα, το γενετικό ιστορικό τους και η ψυχολογική τους σταθερότητα. Έχουν ελεγχθεί για ηπατίτιδα β και γ, κυστική ίνωση, και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες [όπως HIV, Chlamydia, σύφιλη, βλεννόρροια και CMV].
 
Πολλές από τις πιθανές δότριές μας έχουν φίλους ή συγγενείς που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υπογονιμότητας ή/και έχουν δικά τους παιδιά και καταλαβαίνουν τη σημασία του δώρου τους. Ενώ σε γενικές γραμμές η δωρεά ωαρίων είναι παρόμοια με τη δωρεά σπέρματος, ουσιαστικά είναι σημαντικά δυσκολότερη. Η δωρεά ωαρίων περιλαμβάνει τα ίδια βήματα που απαιτούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση.Οι δότριες κάνουν συχνούς υπερήχους και εξετάσεις αίματος, και τελικά θα υποβληθούν σε ωοληψία υπό την καθοδήγηση κολπικού υπερήχου.
 
Ανώνυμες δότριες
Οι δότριες ωαρίων είναι γυναίκες που έχουν έλθει με κάποιο τρόπο σε επαφή με το πρόβλημα της υπογονιμότητας και θέλουν να βοηθήσουν άλλες γυναίκες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί. Οι δότριες ωαρίων δεν συναντούν τις λήπτριες και δεν γνωρίζουν εάν επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη ή όχι με χρήση των ωαρίων τους.
 
Ποιες εξετάσεις προβλέπονται για τις λήπτριες;
Πρώτη επίσκεψη στον γιατρό: Στην αρχική επίσκεψη θα συζητηθούν όλες οι πτυχές της δωρεάς ωαρίων με σας και τον σύντροφο σας. Εάν δεν σας έχουμε ξαναδεί στο κέντρο μας, θα πρέπει να μας στείλετε το ιατρικό ιστορικό σας.
 
Γενική εξέταση: Εάν είστε 40 ετών και πάνω, η γενική εξέταση από τον οικογενειακό σας γιατρό συστήνεται έντονα για να επιβεβαιωθεί η καλή γενική σας κατάσταση. Η εξέταση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει εξετάσεις που να αποκλείουν ότι πάσχετε από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.
 
Εμβρυομεταφορά: Η εμβρυομεταφορά είναι παρόμοια στην ταλαιπωρία με την διαδικασία ενός pap test. Ένας μικρός καθετήρας εισέρχεται στη μήτρα σας μέσω του τραχήλου και τα έμβρυα περνούν μέσω του καθετήρα ασκώντας απαλή πίεση.Μετά από τη εμβρυομεταφορά, ζητάμε να ξεκουραστείτε για μια ώρα πριν από να πάτε στο σπίτι. Συνιστάται να σας συνοδεύσει κάποιος. Στο σπίτι σας είναι προτιμότερο να περάσετε τις πρώτες δύο μέρες με ξεκούραση στο κρεβάτι. Μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα (αποκλείοντας τις επίπονες δραστηριότητες) μετά τις πρώτες 48 ώρες.
 
Παρακολούθηση της προόδου: Μετά την εμβρυομεταφορά, συνεχίζετε τηνορμονοθεραπεία (τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη) ώστε να στηριχτεί το έμβρυο στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Εάν επιβεβαιωθεί ότι δεν είστε έγκυος, θα σας ζητήσουμε να διακόψετε τα φάρμακα. Εάν η περίοδός σας αρχίζει πριν από το προγραμματισμένο τεστ εγκυμοσύνης δεν αποτελεί απόδειξη ότι δεν είστε έγκυος.Επομένως ανεξάρτητα από εάν έχει αρχίσει η περίοδός σας ή όχι, η εξέταση αίματος απαιτείται πάντα για να επιβεβαιώσει εάν υπάρχει ή όχι εγκυμοσύνη.
 

Υπηρεσίες   Σχετικά με εμας

Mediterranean  | Fertility institute
Ζυμβρακάκηδων 24, Χανίων | Κρήτης
Τηλ: 2821090955 Κιν: 6932252100, 6974020702