Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Κύκλος θεραπείας IVF (εξωσωματική)

 
Κύκλος θεραπείας IVF (εξωσωματική)
Μαιευτήρας - Χειρούργος - Γυναικολόγος Χανιά Κρήτης
IVF (εξωσωματική γονιμοποίηση)
είναι η θεραπεία υπογονιμότητας στην οποία τα ωάρια γονιμοποιούνται από το σπέρμα έξω από τη μήτρα της γυναίκας. Υπάρχουν διάφορα στάδια που περιλαμβάνονται στη διαδικασία της IVF.

Ωοθηλακική πρόκληση
YΘα σας χορηγηθούν φάρμακα που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της παραγωγής των ωαρίων. Θα πάρετε επίσης φάρμακα για να αυξήσετε τον αριθμό των ωαρίων που παράγετε. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν δίνοντας στην κλινική μεγαλύτερη επιλογή γονιμοποιημένων ωαρίων για χρήση στην θεραπεία της IVF. Γενικά, τα φάρμακα που χορηγούνται στην θεραπεία της υπογονιμότητας βελτιώνουν ή αντικαθιστούν τις φυσικά παραγόμενες ορμόνες..

Έλεγχος στην πρόοδο
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα πραγματοποιηθούν διάφορες εξετάσεις για τον έλεγχο της πορείας αυτής. Κολπικοί υπέρηχοι για έλεγχο των αναπτυσσόμενων ωαρίων και εξετάσεις αίματος για μέτρηση των αυξανόμενων επιπέδων οιστρογόνων που παράγονται από τις ωοθήκες είναι απαραίτητοι. Αυτό βοηθά στην παρακολούθηση της εξέλιξης των ωαρίων. 34-38 ώρες πριν την καθορισμένη ώρα ωοληψίας, θα κάνετε μια ένεση ορμονών που θα βοηθήσει στην πλήρη ωρίμανση των ωαρίων.

Ωοληψία
Η ωοληψία είναι μια μικροεπέμβαση που πραγματοποιείται σε μία αποστειρωμένη αίθουσα (αίθουσα ωοληψίας) με την παρουσία αναισθησιολόγου, αφού απαιτεί ήπια αναισθησία. Συνήθως μετά από μία ώρα μπορείτε να φύγετε. Απαιτείται να είστε νηστική από την προηγούμενη νύχτα και να αποφύγετε τη λήψη νερού, καραμέλας ή τσίχλας το πρωί πριν τη ωοληψία. Με τη βοήθεια κολπικού υπερήχου εντοπίζονται τα ωοθηλάκια, κατόπιν, μια βελόνα προσαρμόζεται στην κεφαλή του υπερήχου και κατευθύνεται μέσω του κόλπου στα ωοθηλάκια. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται εύκολα και ακίνδυνα η λήψη των ωαρίων.
 
Μετά την ωοληψία μπορείτε να φάτε κανονικά αλλά είναι προτιμότερο να έχετε ένα ελαφρύ γεύμα και πολλά υγρά. Δεν μπορείτε να οδηγήσετε ή να πάτε να εργαστείτε την ίδια μέρα. Συνιστάται η παραμονή στο σπίτι και ξεκούραση.

Συλλογή σπέρματος
Παράλληλα με την ωοληψία, γίνεται και η συλλογή του σπέρματος. Αυτό θα παραδοθεί στο εργαστήριο όπου φυλάσσεται σε έναν κλίβανο 37οC για σύντομο χρονικό διάστημα και έπειτα υποβάλλεται σε μια διαδικασία καθαρισμού, η οποία ξεχωρίζει τα υγιή σπερματοζωάρια. Εάν χρησιμοποιείτε σπέρμα από δότη, αυτό θα αποψυχθεί και θα προετοιμαστεί με τον ίδιο τρόπο.
 
Το διάστημα από την τελευταία σεξουαλική επαφή δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 3 ημέρες. Διαφορετικά το σπέρμα πρέπει να ανανεωθεί πριν η περίοδος αποχής γίνει μεγαλύτερη.

Γονιμοποίηση και εμβρυϊκή ανάπτυξη
Μετά την ωοληψία τα ωάρια μεταφέρονται στο εργαστήριο. Για να αρχίσει η διαδικασία γονιμοποίησης τοποθετούνται σε ένα τρυβλίο petri, που περιέχει ένα ειδικό θρεπτικό υλικό, για 2 έως 3 ώρες. Το σπέρμα, μετά τον καθαρισμό, τοποθετείται μαζί με τα ωάρια και επωάζονται μαζί στους 37οC για 16-20 ώρες. Στη συνέχεια, ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν κάποιο ωάριο έχει γονιμοποιηθεί. Εκείνα που έχουν γονιμοποιηθεί (τώρα καλούνται έμβρυα) αφήνονται για άλλες 24-48 ώρες, στο θρεπτικό υλικό, πριν ελεγχθούν πάλι.
 
 
Εναλλακτικά, τα ζευγάρια που η υπογονιμότητά τους οφείλεται προβλήματα σπέρματος, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (ICSI). Πιο συγκεκριμένα, μετά την ωοληψία τα ωάρια καθαρίζονται από τα κύτταρα που τα περιβάλλουν (cumulus cells) ώστε να προετοιμαστούν για μικρογονιμοποίηση. Η μέθοδος ICSI (ενδοκυτταρική έγχυση – ένεση σπερματοζωαρίου στο ωάριο) είναι μια διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά την οποία ένα μόνο σπερματοζωάριο εγχέεται σε ένα ωάριο. Η διαδικασία γίνεται κάτω από ένα μικροσκόπιο χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές μικροχειρισμού (μικροπιπέτες και μικροβελόνες). Η πιπέτα συγκράτησης σταθεροποιεί το ώριμο ωοκύτταρο. Από την αντίθετη πλευρά μια λεπτή, κοίλη βελόνα, που περιέχει το σπερματοζωάριο διαπερνά τα εξωτερικά τοιχώματα του ωαρίου και απελευθερώνει το σπερματοζωάριο στο εσωτερικό του ωαρίου (κυτταρόπλασμα).

Προετοιμασία ενδομητρίου
Οιστρογόνα και προγεστερόνη χορηγούνται για να προετοιμαστεί το ενδομήτριο για την τοποθέτηση των γονιμοπιημένων ωαρίων.

Εμβρυομεταφορά
Η εμβρυομεταφορά είναι μια απλή διαδικασία που δεν απαιτεί αναισθησία. Δύο έως πέντε ημέρες αφότου γονιμοποιηθούν τα ωάρια, τα υγιέστερα από αυτά σύμφωνα με συγκεκριμένα μορφολογικά κριτήρια, επιλέγονται για να τοποθετηθούν στη μήτρα της γυναίκας. Τα επιλεγμένα έμβρυα αναρροφούνται μέσα σε έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρα) και καθοδηγούνται προς τη μήτρα της γυναίκας. Ένα έως τέσσερα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας. Μετά τη διαδικασία συνιστάται ανάπαυση για 24 έως 48 ώρες. Τα υπόλοιπα έμβρυα που δεν μεταφέρονται μπορούν να καταψυχθούν σε αυτό το σημείο και να χρησιμοποιηθούν σε έναν επόμενο κύκλο IVF.
 
Ενώ ο σύντροφος ενθαρρύνεται να είναι παρών, η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν μπορεί να παραβρεθεί. Εντούτοις, θα χρειαστείτε κάποιο για να σας συνοδεύσει από την κλινική.
 
Δεν είναι ασυνήθιστο να δείτε κολπικές εκκρίσεις με αίμα πριν από το test εγκυμοσύνης. Περίπου 50% των ασθενών μας βλέπουν λίγο αίμα πριν από το test εγκυμοσύνης ή ακόμα και κατόπιν. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΑ! Πρέπει να κάνετε το test εγκυμοσύνης ακόμα κι αν έχετε δει λίγο αίμα.

Test εγκυμοσύνης
To test εγκυμοσύνης με ποσοτικό προσδιορισμό της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), πρέπει να γίνει δεκατέσσερις ημέρες μετά από την εμβρυομεταφορά. Παρ’όλ’ αυτά, εάν η ημέρα της εξέτασης αίματος πέφτει Σαββατοκύριακο, η εξέταση που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο, πρέπει να γίνει την Παρασκευή και αυτή που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή πρέπει να γίνει την Δευτέρα. Τις περισσότερες φορές οι εξετάσεις αίματος δείχνουν είτε θετικό είτε αρνητικό αποτελέσματα. Εντούτοις, περιστασιακά υπάρχουν και “ασθενώς θετικά” αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται σε ένα από τα παρακάτω πιθανά σενάρια:
 
- Καθυστερημένη αλλά φυσιολογική εμφύτευση του εμβρύου
- Διακοπή εγκυμοσύνης
- Έκτοπη κύηση
- Εργαστηριακό λάθος
 
Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις ο περαιτέρω έλεγχος της hCG είναι εξαιρετικά σημαντικός. Δύο ημέρες μετά από ένα αρχικά θετικό ή ασθενώς θετικό test εγκυμοσύνης πρέπει να επαναλάβετε το test. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε εάν η εγκυμοσύνη σας αρχίζει να προχωρεί κανονικά. Το επίπεδο της hCG διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες σε κατάσταση εγκυμοσύνης..

Υπηρεσίες   Σχετικά με εμας

Mediterranean  | Fertility institute
Ζυμβρακάκηδων 24, Χανίων | Κρήτης
Τηλ: 2821090955 Κιν: 6932252100, 6974020702