Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Συγκαλλιέργεια εμβρύων με κοκκιώδη κύτταρα του ωοφόρου λοφίσκου

 
Συγκαλλιέργεια εμβρύων με κοκκιώδη κύτταρα του ωοφόρου λοφίσκου
Μαιευτήρας - Χειρούργος - Γυναικολόγος Χανιά Κρήτης
Είναι μια τεχνική που εισαγάγαμε μόλις στο εργαστήριο μας! Κοκκιώδη κύτταρα του ωοφόρου λοφίσκου (cumulus cells) είναι τα κύτταρα που περιβάλλουν τα ωάρια. Παρέχουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και αναπτυξιακούς παράγοντες για το ωάριο και το προστατεύουν στο ταξίδι του από τις ωοθήκες προς τη μήτρα.
 
Κατά την ωοληψία, μαζί με τα ωάρια συλλέγονται και cumulus cells επειδή συνδέονται στενά μαζί τους. Όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ICSI για τη γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα, αφαιρούμε τα κύτταρα αυτά. Αλλά τώρα, αντί να τα πετάξουμε, τα πλένουμε και τα επωάζουμε σε καλλιεργητικό θρεπτικό υλικό ώστε να πολλαπλασιαστούν. Τα κύτταρα θα αναπτύξουν τους αποκαλούμενους δενδρίτες σύνδεσης, οι οποίοι θα συνδεθούν ο ένας με τον άλλον και θα δημιουργήσουν ένα στρώμα σαν δαντέλα στον πυθμένα του πιάτου καλλιέργειας.

 
Τα έμβρυα τοποθετούνται πάνω στην καλλιέργεια των cumulus cells (συγκαλλιέργεια) από όπου και λαμβάνουν πρόσθετες θρεπτικές ουσίες και αυξητικούς παράγοντες που είναι σημαντικοί στην ανάπτυξη τους. Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στις μεθόδους καλλιέργειας των εμβρύων, δεν έχουν ανακαλυφθεί όλες οι θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες, όπως τα σάκχαρα, τα αμινοξέα και οι αυξητικοί παράγοντες, και που είναι παρόντες σε πραγματικές συνθήκες (in vivo). Επομένως, με την εισαγωγή αυτής της μεθόδου συγκαλλιέργειας στο πρόγραμμά μας, μπορούμε να δώσουμε λίγη επιπλέον βοήθεια στα έμβρυα, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που θα συνέβαινε φυσιολογικά στο σώμα της γυναίκας!
 

Υπηρεσίες   Σχετικά με εμας

Mediterranean  | Fertility institute
Ζυμβρακάκηδων 24, Χανίων | Κρήτης
Τηλ: 2821090955 Κιν: 6932252100, 6974020702